Sfintele moaste – explicatii sumare

 

Motto: Cercetati pe Sfinti
[la fata locului sau in/prin rugaciune] !
“Toti, toti sa veniti la mine si sa-mi povestiti necazurile voastre, de parca as fi vie/viu, caci eu va voi vedea, va voi auzi si va voi ajuta!”
(Sf. Matrona din Moscova)

De ce cinstim Sfintele Moaste?

Sfintele Moaste sunt trupurile sfintilor pe care Dumnezeu le-a invrednicit cu darul nestricaciunii, datorita prezentei si lucrarii harului Divin.

 Cum se poate explica nestricaciunea Sfintelor Moaste? Raspunsul il avem la Sfantul Ioan Damaschin, care, in tratatul Despre cultul Sfintelor icoane ne intareste in credinta: Sfintii au fost plini de Duhul Sfant, inca de cand erau in viata, iar la moarte, in chip nelipsit, se afla harul Duhului Sfant in sufletele lor, in trupurile lor din morminte, in chipurile lor si in sfintele icoane, insa nu in mod substantial, ci prin har si lucrare.

 Cinstirea Sfintelor Moaste are temei in Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie. Scriptura face mentiune de minunile savarsite cu braiele si stergarele sfintilor (Faptele Apostolilor XIX,12), de umbra tamaduitoare a sfintilor (Faptele Apostolilor V,15), si despre invierea unui mort care a fost asezat peste osemintele lui Elisei (IV Regi XIII,21).

– (Faptele Apostolilor XIX,12):

11. Si Dumnezeu facea, prin mainile lui Pavel, minuni nemaiintalnite. 

12. Incat si peste cei ce erau bolnavi se puneau stergare sau sorturi purtate de Pavel, si bolile se departau de ei, iar duhurile cele rele ieseau din ei. 

– (Faptele Apostolilor V,15):

15. Incat scoteau pe cei bolnavi in ulite si-i puneau pe paturi si pe targi, ca venind Petru, macar umbra lui sa umbreasca pe vreunul dintre ei. 

16. Si se aduna si multimea din cetatile dimprejurul Ierusalimului, aducand bolnavi si bantuiti de duhuri necurate, si toti se vindecau. 

– Sf Elisei (prooroc, ucenicul Sf Ilie) (IV Regi XIII,21):

20. Apoi a murit Elisei si l-au ingropat, iar in anul urmator au intrat in tara cete de Moabiti. 

21. Dar iata, odata, cand ingropau un mort, s-a intamplat ca cei ce-l ingropau sa vada una din aceste cete si, speriindu-se, au aruncat mortul in mormantul lui Elisei. Cazand acela, s-a atins de oasele lui Elisei si a inviat si s-a sculat pe picioarele sale. 

 De asemenea, in martiriul Sfantului Policarp se spune: Noi am ingropat intr-un loc potrivit ramasitele sale, care sunt mai pretioase pentru noi  decat diamantele cele de pret.

Puterea Dumnezeiasca ce lucreaza prin trupurile sfintilor dupa moarte e o continuare, dar si o intensificare a puterii ce lucra prin trupurile lor cat erau in viata.

 Sinodul VII ecumenic a osandit pe cei care nu cinstesc moastele recunoscute ca autentice.

 Cinstirea Sfintelor Moaste este in stransa legatura cu sfantul caruia ii apartin. Prin venerarea lor, se aduce cinstire sfantului si adorare lui Dumnezeu Care a facut posibila o asemenea minune.

Notă: Pentru explicaţiile doctrinar-dogmatice d.p.d.v. teologic, a se vedea site-urile oficiale al Bisericii Ortodoxe Române: „Învăţătura Ortodoxă”, subcapitolul  – „Eclesiologia”, subsubcapitolele – „Preacinstirea Maicii Domnului”, „Cinstirea Sfinţilor”, „Icoana”, „Sfintele icoane…” şi „Sensul sfinţeniei moaştelor şi al cinstirii lor”.

Anunțuri

Despre bdi2

Lucruri frumoase, pretioase si importante care merita impartasite cu ceilalti.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Sfintele moaste – explicatii sumare

 1. bdi2 zice:

  Carti Vii:

  Patericuri:

  http://www.pateric.ro/

  http://www.pateric.ro/category/patericul-egiptean/

  http://www.nistea.com/pateric.html

  http://www.pateric.ro/category/patericul-atonit/

  s.c.l.

  Vietile Sfintilor:

  http://www.credo.ro/proloage.php?l=Septembrie

  http://paginiortodoxe.tripod.com/vieti.html

  http://www.calendar-ortodox.ro/

  http://bibliotecaortodoxa.blogspot.com/2009/06/stravechea-intelepciune-pustiei-citate.html

  http://www.ziddu.com/download/8088870/e.VietileSfintilorOrtodoxiei.Indrumariduhovnicesti.pdf.html

  http://www.crestinism-ortodox.com/heritage/saints/

  http://logos.md/category/vietile-sfintilor/

  http://www.arcb.ro/index.php?option=com_content&view=category&id=36&Itemid=199

  http://www.profamilia.ro/sfinti.asp?vieti

  Filocalia:

  http://www.filocalia.ro/

  http://www.pateric.ro/category/filocalia-sfintelor-nevointe-ale-desavirsirii-1/

  http://logos.md/filocalia/

  http://www.misiune-ortodoxa.ro/download/sfintii-parinti-si-alti-parinti-duhovnicesti/vezi-categorie.html

  http://www.sfantul-panteleimon.org/bco/Filocaliile.htm

  Evanghelia lui Toma:

  http://www.odaiadesus.ro/toma.html

  http://www.vangeloditommaso.com/romania/cat042.htm

  http://www.scribd.com/doc/3685977/Evanghelii-apocrife-Evanghelia-dup-Toma

  http://adicel.webs.com/evangheliadupatoma.htm

 2. bdi2 zice:

  Rugaciunea inimii:

  http://www.pateric.ro/category/rugaciunea-lui-iisus-vol-i-lucrarea-mintii/

  http://www.pateric.ro/category/rugaciunea-lui-iisus-miezul-evlaviei-ortodoxe-vol-ii/

  Everghetinosul:
  Extrase:
  http://vatopaidi.wordpress.com/category/%CE%BE%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%82/romanesc/everghetinos/

  Vol. 2:

 3. bdi2 zice:

  Se zice ca:

  Parintele Arsenie Boca fiind intrebat odata daca este bine sa cinstim sfintii catolici, el a dat de inteles ca este bine sa-i cinstim, dar sa nu-i uitam pe ai nostri.

  O minune in care Dumnezeu a lucrat prin colaborarea dintre Sf Serafim de Sarov si Sf Francisc de Assisi:
  Era o femeie care se ruga foarte mult pt a primi har si era catolica. Si se ruga foarte mult Sfantului Francisc sa primeasca Har. Sf Francisc de Assisi este catolic.
  Iar intr-o zi, in timpul rugaciuni, a venit Sf. Francisc la ea cu un batranel in dreapta lui, in haina alba si cu spatele putin curbat, si i-a zis:
  “La Biserica lui sa mergi si vei dobandi Harul.”
  Si ea nu stia cine e batranelul. Si se tot intreba cine este.
  Dupa un timp si-a angajat niste muncitori rusi ( ea era din Italia si era bogata) si mergand in camera unuia dintre muncitori a vazut iconita batranelului imbracat in alb la candela .
  L-a intrebat pe slujitor si acela i-a zis ca e Sfantul Serafim de Sarov.
  Astfel, s-a facut ortodoxa si a trimis minunea la manastirea Sf. Serafim.
  Iar Sfantul Fracisc e singurul sfant catolic care a convertit un om la ortodoxie.
  Iar acolo [la Biserica Draganescu / pictata de Parintele Boca] este desenat ca sa marturiseasca despre minune si despre adevarata credinta…

  In 1948 cand a fost revenirea (greco-catolicilor la ortodoxie), Parintele a fost trimis la Alba Iulia. Acolo, in biserica aceea, unde erau adunati si catolicii si ortodocsii, el a fost trimis ca delegat de la Sibiu. S-a incins acolo o cearta de nu se mai intelegea om cu om. Ai nostri (ortodocsii), cautau sa-i lamureasca, ceilalti se opuneau si bineinteles a iesit un scandal mare in Biserica.
  Parintele parca nu avea nici un cuvant sa-i lamureasca. A iesit afara din biserica, si nu departe era o padure si a chemat lupii din padure, si a inceput sa-i mangaie, asa cum Daniil ii mangaia pe lei. Si cineva a zis “Mai, Parintele asta Arsenie a chemat lupii din padure?! Ia vedeti, ce face acolo?”. Si cand au iesit din biserica a inceput sa-i mangaie si a zis: “Mai, si cu lupii astia ma inteleg, numai cu voi nu ma pot intelege” si din clipa aceea imediat s-a schimbat atmosfera. Parintele si-a spus cuvantul si revenirea n-a mai fost cu probleme. (Pr. Ioan Ciungara, Copacel).

  Exista si alte opinii, contrare (la care nu subscriem in ceea ce priveste pe sfintii catolici):

  http://saccsiv.wordpress.com/2010/10/19/o-carte-de-pus-pe-foc-sfantul-nicolae-velimirovici-%E2%80%93-%E2%80%9Epatimirea-bisericii%E2%80%9D/

  http://axa.info.ro/arhiva/anul-ii/axa-23/item/301-despre-a%C5%9Fa-numi%C5%A3ii-%E2%80%9Esfin%C5%A3i%E2%80%9D-catolici

 4. bdi2 zice:

  De pe un Forum ortodox:
  http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3975&page=2

  „In biserica de la Draganescu, pe drept cuvant numita Capela Sixtina a Ortodoxiei sunt pictati sfintii asa cum i-a vazut parintele Arsenie Boca. In marginea din dreapta a picturii respective, in rand cu sfintii ortodocsi, este pictat [cu aureola de sfant] Sfantul Francisc de Assisi, sfant catolic care in timpul vietii a vrut sa posteasca dupa modelul ortodox, dar Papa nu l-a lasat.”

 5. bdi2 zice:

  Sic !

  http://www.lumeacredintei.com/sct_6/c_1/yy_2007/art_277/privirea_veniciei_pictura_printelui_arsenie_boca.htm

  „Un exemplu foarte „concret“ îl găsim la [Biserica] Drăgănescu. În partea stângă a naosului, spre final, putem citi cuvintele: Extra Ecclesia Nulla Sallus (Sf. Ciprian, De unitate Ecclesiae, cap. IV). Imediat jos sunt reprezentate bisericile Sf. Sofia din Constantinopol şi Sf. Petru din Roma – împreună! Cele două biserici se alătură, formând un corp comun, iar în semicerc deasupra lor este scris: „Cred întru una sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică“. Este un apel simbolic la unitatea de credinţă a Bisericii din timpul Sinoadelor Ecumenice. Iată un motiv în plus pentru care pictura Părintelui Arsenie poate fi numită profetic.

  Desigur, îmbinarea subtilă a tradiţiei bizantine cu elemente ale tradiţiei apusene poate lăsa loc la interpretări mai mult sau mai puţin legitime în raport cu ceea ce a dorit „cu adevărat“ Părintele să exprime prin pictura sa. Cert este că în cazul de faţă apelul la unitatea Bisericii este unul tulburător de actual. Într-o formulare memorabilă (consemnată de ucenicii din Ţara Făgăraşului), Părintele Arsenie ar fi spus că „Ortodoxia şi Catolicismul sunt două strane ale aceleiaşi Biserici“14. Cu menţiunea, poate, că Ortodoxia este strana „din dreapta“… „

 6. bdi2 zice:

  Marturie din Formula As:

  “Crezi ca parintele Arsenie [Boca] este mort? Eu iti spun ca e viu”

  Cand s-a aflat de moartea parintelui si trebuia sa mergem la inmormantare, fiica mea, care atunci avea 9 ani si care il indragea foarte mult pe parintele, a tinut cu tot dinadinsul sa mearga si ea.
  Era toamna spre iarna, era frig, trenurile pe vremea aceea nu erau incalzite, dar era neclintita pe pozitii: “Si eu vin la parintele, iar daca nu ma luati, ma pun eu in tren si ma duc”. Iar daca vroia sa mearga pentru ultima oara la parintele, nu ne puteam impotrivi. A luat-o sotul meu si a dus-o la inmormantare. De cum a ajuns in biserica, s-a desprins de tatal sau si s-a dus langa parintele Arsenie. A uitat de parinti, de cei care mai erau acolo, de tot ce o inconjura. Nu-i era frica ca este mort, nu a intimidat-o nimic. A ramas langa parintele cat s-a putut. La plecarea de la inmormantare, a luat-o cineva cu masina si a ajuns prima acasa, cand nu era inca nici unul dintre noi. A urcat singura noaptea in bloc, refuzand sa fie insotita de cineva. A intrat fara teama in casa, unde era o matusa si i-a spus acesteia: “Hai sa-ti spun ceva: Dumneata crezi ca parintele Arsenie este mort?”. Sora mea nu stia ce sa creada, statea derutata. “Eu (continua fetita) atata iti spun, ca e viu. Dar sa-ti spun altceva: Daca te uiti in casa, il vezi?”. – “Nu, nu il vad”. “Dar daca merg prin casa, auzi si tu pasii lui insotindu-ma?”. – “Nu, nu ii aud, dar eu sunt o pacatoasa, iar tu esti un copil curat. Tu poate poti sa-l vezi si sa-l auzi, dar eu nu”. “Daca tu nu il vezi si nu il auzi, atunci sa nu mai spui la nimeni ceea ce am spus eu, ca n-am sa recunosc la nimeni nimic”.

  Am vazut o femeie care isi pierduse un copil si s-a dus la mormantul parintelui Arsenie sa se roage. Mai mare ii era disperarea decat credinta si se intreba: “Ce poate sa faca un mormant? Caci vad ca este un mormant ca oricare altul”. Si, deodata, a cazut in genunchi (pesemne ca i s-a aratat parintele) si a strigat: “Parinte, nu am stiut cine esti! Parinte, te rog, ajuta-ma!”. Credinta a cuprins-o chiar in acele clipe si sufletul ei s-a luminat, iar buzele au eliberat in cuvinte suferinta ei de mama.

  Dar aceste lucruri, desi se stiu, nu le spune nimeni. Oare de ce nu se spun lucrurile acestea? Sunt niste lucruri adevarate.

 7. bdi2 zice:

  Motto: Cercetati pe Sfinti
  [la fata locului sau in/prin rugaciune] !

  Toti, toti sa veniti la mine si sa-mi povestiti necazurile voastre, de parca as fi vie/viu, caci eu va voi vedea, va voi auzi si va voi ajuta!
  (Sf. Matrona din Moscova)

 8. bdi2 zice:

  În trecut au fost oameni care au muncit sau au călătorit în condiţii foarte grele, o viaţă întreagă pentru a avea privilegiul de a fi primiţi la un Sfânt. Şi unii au trebuit să plătească cu pierderea familiei, a sănătăţii, a fericirii limitate, a unui braţ sau chiar a vieţii. Şi au plătit. Ei au vrut s-o facă. Oare erau nebuni toţi? Iar acum avem privilegiul de a ajunge uşor la ei, doar să vrem (de fapt, şi ei ne cheamă tainic). Cum spunea Padre Pio: “Nu plângeţi c-o să mor. În viaţă fiind, voi trebuia să mă căutaţi şi să mă aşteptaţi. După moartea mea însă n-o să trebuiască să mă mai aşteptaţi pentru că voi fi permanent la dispoziţia (accesibil) tuturor.” Fie că vrem, fie că nu, tot va trebui să facem acestă călătorie. De ce să n-o facem acum, când e simplu? Dacă totuşi nu pot ajunge (din motive reale de timp, probleme, boală, bătrâneţe etc), atunci să-mi doresc sincer şi să mă rog (Sfinţii mă vor simţi) să ajung cândva şi să merg ACUM cu gândul acolo, la faţa locului (şi e ca şi cum aş fi fost acolo).

 9. bdi2 zice:

  Pr Arsenie Boca:
  „Veniti la mine, va dau sfat, dar voi asteptati si minuni. Sa stiti ca mai mult o sa va ajut dupa ce voi pleca la Domnul, decat acum.”

 10. bdi2 zice:

  V. si:
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/15/27/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/15/20/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/15/33/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/15/40/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/15/46/

  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/15/toti-suntem-chemati-toti-suntem-copiii-domnului-prin-infiere/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/15/cum-sa-l-strig/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/26/sf-cuv-parascheva-de-la-iasi/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/26/99/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/26/sf-ioan-botezatorul/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/26/sf-mc-dimitrie-izvoratorul-de-mir/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/26/sf-gheorghe/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/26/sf-mc-mina/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/26/sfintii-mc-de-la-niculitel-noviodunum-isaccea-cocosu-zotic-atal-camasie-si-filip/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/26/sf-ciprian/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/26/sf-eustatie-plachida/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/26/sf-stelian-s-a-sfinti-ocrotitori-ai-copiilor/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/26/sf-nectarie/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/26/sf-ap-simon-zilotul-si-sf-valentin-de-umbria-ocrotitori-ai-casatoriei/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/26/sf-cruce-a-mantuitorului/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/26/sf-ioan-rusul/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/26/sf-spiridon/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/26/sfintii-vindecatori/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/27/sf-ap-andrei-moaste/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/27/sf-mc-mercurie-moaste/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/27/sf-mc-ecaterina-moaste/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/27/sf-mc-elefterie-15-dec-moaste/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/27/sfintii-trei-ierarhi-vasile-1-ian-si-30-ian-grigorie-25-ian-si-30-ian-si-ioan-13-nov-si-30-ian-moaste/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/11/08/sf-serafim-de-sarov-scopul-vietii-crestine/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/11/08/sf-serafim-de-virita-de-la-mine-este-totul/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/11/08/iubeste-ma-asa-cum-esti/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/11/15/sf-grigorie-decapolitul-20-noiembrie-moaste/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/11/27/parintele-arsenie-boca-28-noiembrie-1989-ziua-nasterii-sale-in-rai-ca-sfant/
  https://bdi2.wordpress.com/2010/11/30/manastirea-mihai-voda-din-bucuresti/
  https://bdi2.wordpress.com/2011/01/18/sf-antonie-cel-mare/
  https://bdi2.wordpress.com/2011/02/10/sf-haralambie-10-februarie-moaste/

 11. bdi2 zice:

  Biserici cu moaste si icoane facatoare de minuni v. aici:
  https://bdi2.wordpress.com/2010/10/page/3/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s